Verder op het pad van gedeeld leiderschap

van nieuwlandDe voorbije twee dagen verzamelden 13 schoolleiders in het Kasteel Van Nieuwland in Aarschot om hun leiderschap verder te onderzoeken en ontwikkelen. Het decor paste wonderwel bij het thema van de tweedaagse: “authentiek als schoolleider”. Het kasteel is gebouwd in het jaar van de Belgische onafhankelijkheid. De grandeur is nog tastbaar in de barokke aankleding en het pittoreske park. Maar de tijden zijn veranderd. Het is hard werken en ondernemen om het domein intact te houden en tezelfdertijd een eigentijdse invulling te geven.

Wortels zijn belangrijk vandaag voor scholen en hun leiderschap. Authenticiteit is een deel van het antwoord op onduidelijkheid, onzekerheid of zelfs hoogspanning in de context. Niet als dooddoener in de zin van “ik ben wie ik ben en ik ben te nemen of te laten”, maar als een innerlijk kompas, een wegwijzer voor actie & beslissingen. Authenticiteit biedt houvast als leider en even goed als school. Een school is een gemeenschap en heeft gedeelde waarden nodig als bron van samenhorigheid en betrokkenheid. Het is de opdracht van de leider om die cultuur te maken, in stand te houden of indien nodig te veranderen of zelfs te herstellen. En dat is een heel andere rol dan zorgen voor de goede orde en doorvoeren van noodzakelijke veranderingen.

Met feedback over de gedeeldheid van hun leiderschap en over hun leiderschapsgedrag, -overtuigingen en motieven kregen de deelnemers stof tot nadenken over hun invulling van leiderschap. En door, geïnspireerd door Steve Jobs, hun eigen levenslijn in kaart te brengen, konden ze de vinger leggen op hun eigen authenticiteit. “Ik vind het interessant en tezelfdertijd weet ik niet goed wat ik er mee moet doen,” was zowat de teneur van de zelfreflectie-oefeningen. “Je hoeft er niets mee te doen. Ga er mee op wandel,” was het advies. “Het valt in elkaar als een puzzel,” zei een andere deelnemer. “Precies. Authenticiteit puzzel je bij elkaar en soms vallen de stukken in elkaar. Even vaak valt de puzzel uit elkaar. Beiden zijn ok. Het is wat het is. Zegt de liefde.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s